DESCRIEREA SISTEMULUI DE SCHELE SI INDICAREA GRUPULUI DE APARTENENTA A SCHELEI
Prezenta schela de fata da este conform DIN 4420 partea I-a, o schela de lucru grup de lucru schele.Constructia modulara a sistemului de schele este formata in principal din cadre verticale,platforme (podina) si balustrade. Elementele de constructie ale schelei sunt fabricate din materiale (otel, aluminiu, lemn) avand proprietati fizico-mecanice si dimensiuni impuse de norma DIN 4420.Toate elementele din otel sunt protejate prin vopsire.
Cadrul vertical tip 2m (picior) – din otel,este alcatuit din 2 tevi ф48×3,2 din OL, unite la capatul superior cu o teava Ф48×3,2.
Pe tevile verticale sunt sudate bolturi la distantele necesare pentru cuplarea balustradelor de protectie,precum si un carlig pentru parapetul de protectie.
Podinile cu trapa-sunt executate din tabla profilata antiderapanta din aluminiu si sunt prevazute cu carlige de fixare pe cadrul vertical.
Balustradele modulelor-construite din OL se folosesc la asigurare protectiei personalului in timpul lucrului si la rigidizarea schelei.
Dispozitivele de fixare a schelei-sunt alcatuite din teava de OL Ф48×3,2 prevazuta cu carlig Ф12x100mm si un surub cu ochi si un cuplaj ortogonal pentru Ф48.
Scara de acces-este o scara din aluminil (otel), care se fixeaza de cdrul podinei cu ajutorul a 2 carlige.
Picioarele de calare – sunt executate din OL si au in componenta o talpa de 15×15 cm, o tija filetata cu surub Edison, ce asigura o reglare cu ajutorul unei piulite cu manere,iar la partea superioara au o zona cilindrica care asigura cuplarea cu primele cadre vertiucale ale schelei.
Balustrada de capat-este alcatuit din doua tevi verticale de Ф48×3,2 dinOL,rigidizate cu oteava de 30x20x1,5.
Parapetul de protectie al podinei este un element metalic care se fixeaza cu ajutorul carligului montat pe cadrele verticale.Au rolul de a nu permite caderea accidentala a diferitelor obiecte aflate pe suprafata utila a podinelor si alunecarea a lucratorilor.
MONTAREA NIVELULUI DE BAZA A SCHELEI
Schela trebuie asamblata doar pe suprafete care asigura o capacitate portanta suficiuenta pentru a prelua incarcaturile date de greutatea schelei si sarcinile adaugate in timpul lucrului.
Daca asezarea picioarelor de calare nu se face pe o suprafata amenajata anterior,ci direct pe sol, atunci trebuie efectuate lucrari de consolidare, nivelare si amplasarea unor traverse de lemn.
Picioarele de calare pot prelua denivelari de pana la 15 cm prin actionarea piulitelor de reglaj. Dupa amenajarea corespunzatoare a suprafetei de asezare se trece la montarea primului modul al nivelului de baza al schelei ;acesta trebuie sa fie dotat cu podina cu trapa de trecere.
Asamblarea modulului se face introducand mansonul cadrelor verticale (2m) in tevile de centrare de la picioarele de calare. Cadrele trebuie sa pozitionate astfel incat bolturile pentrubalustrade sa fie spre exterior iar caelalta teava verticala a cadrului sa fie inspre cladire la aprox. 30 cm de aceasta.
Distanta dintre cele 2 cadre se stabileste prin montarea unei balustrade de modul in bolturi.
Se va face verificarea perpendicularitatii in 2 plane a celor 2 cadre, si se ajusteaza daca e cazul prin reglarea picioarelor de calare.
Urmeaza asezarea podinei in » U » din partea superioara a cadrului vertical.
In continuare se poate construi primul nivel (de baza) al schelei prin asezarea cadrelor verticale pe picioare de calare reglate corespunzator. Se va avea in vedere realizarea alinierii modulelor,distantei de aprox. 30 cm fata de perete si verticalitatea cadrelor.
——————————————————————————————————
MONTAREA URMATOARELOR NIVELE ALE SCHELEI
Se agata scara de de acces de cadrul podinei cu trapa si se fixeaza cu ajutorul cuplajului Ф 48.Primul modul dela nivelul 2 trebuie sa fie in cel din continuarea modulului 1 de la nivelul de baza.Pe fiecarenivel va fi montata cel putin o podina cu trapa. Inaltimea maxima de montaj (ultimul nivel prevazut cu podine) este de 20 m (10 nivele) la care se adauga ultimul nivel, prevazut cu elementi de parapet si balustrada.
Peste aceste inaltimi, montarea se va face doar de catre persoane autorizate. In toate situatiile,se vor folosi in mod obligatoriu,elemente de ancorare in numar corespunzator (1 buc. pentru 16 mp fatada) dispuse intercalat pe nivele (modelul tablei de sah).
ANCORAREA
Schema de ancorare pentru schele de fatada prevede ancorarea cadrelor laterale ale schelei din 4 in 4 metri pe inaltime,adica din 2 in 2 nivele, si din 8 in 8 metri, respectiv din 4 in 4 module, insa cu amplasarea in zig-zag (tabla de sah).
Dispozitivele de prindere vor fi montate odata cu ridicarea schelei.Se vor utiliza ca elemente de fixare suruburide un diametru de cel putin 12 mm sau de o constructie asemanatoare.
——————————————————————————————————
DEMONTAREA SCHELEI
Demontarea schelei se face in ordinea inversa a montarii.
——————————————————————————————————
REGULI GENERALE DE INTRETINERE SI DEPOZITARE
O schela este o unealta ca oricare alta, daca o folosesti conformmanualului de utilizare,poti sa beneficiezi multi ani de ea fara sa aiba nevoie de reparatii.
Oricum,daca nu sunt luate masuri de siguranta corespunzatoare,schela poate genera accidente.
Doi factori principali care trebuiesc luati in calcul sunt selectarea tipului de schela de care aveti nevoie,si elementele de siguranta privind energia electrica.Acordati mare atentie sarcinii maxime si combinatiilor de greutate dintre utilizator si materiale.De asemenea selectati o schela de capacitate corespunzatoare,fiti siguri ca inaltimea de lucru nu depaseste recomandarile noastre.
Feriti-va de cabluri,instalatii electrice si circuite electrice in sarcina.Schelele metalice conduc energia electrica si pot genera electrocutari grave.Utilizarea nececorespunzatoare a schelelor privind siguranta la electrocutari poate conduce la ranirea grava a persoanei sau chiar la decesul acesteia.
Controlati schela inainte de folosire!
1. Controlati schela la cumparare si inainte de folosire. Sa nu folositi niciodata o schela defecta.Toate partile componente ale schelei trebuie sa fie in stare buna de functionare.
2. Asigurati-va ca toate niturile sunt bune: suruburile si piulitele sunt stranse:talpile, treptele sunt in siguranta:piesele de imbinarea tronsoanelor sunt in stare de functionare.
3. Pastratischela curata,fara grasimi,combustibili,noroi,zapada,vopsea neuscata sau orice alte materiale care pot cauza alunecari. Pastrati-va incaltamintea curata.Nu va recomandam sa folositi incaltaminte cu talpa de piele.
4. Niciodata sa nu faceti improvizatii.
5. Distrugeti componentele daca nu se mai pot repara,avertizati daca a fost expusa la foc sau coroziune chimica.
——————————————————————————————————
MASURI DE PRECAUTIE INAINTE DE UTILIZARE
1. Cititi instructiunile din manual si urmati-le.
2. Niciodata sa nu montati o schela si sa o lasati nesupravegheata. Este necesara o atentie deosebita pentru a nu permite accesul copiilorla schela.
3. Daca anticipati ca veti folosi substante chimice sau alte materiale corozive, este indicata consultarea producatorului schelei.
4. Daca starea sanatatii d-voastra este precara ,aveti un handicap fizic care va impiedica sa folositi normal schela, daca sunteti sub influenta alcoolului sau a unui drog (fie el legal,care cauzeaza ameteli), NU trebuie sa folositi schela.
5. Nu folositi schela pe vreme de furtuna sau cand bate vantul puternic.
6. Fiti atenti la siguranta ,incvlusivcand sunteti pe schela, si pastrati-va centrul de greutate a corpului deasupra podinelor